Het Oranje Fonds organiseert op 11 en 12 maart 2016, samen met duizenden organisaties in het land, NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwillige inzet in de spotlights en stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken. De afgelopen 10 jaar zijn er maar liefst 40.000 klussen geklaard en hebben 1,5 miljoen mensen deelgenomen.

Brancheorganisatie ECN en de aangesloten organisaties hechten veel waarde aan vrijwillige inzet. Het hele jaar door worden initiatieven ontplooit op lokaal en landelijk niveau door de jeugdverblijven en ECN. Deze initiatieven zijn er o.a. op gericht om jong en oud duurzaam in contact te brengen en extra aandacht te besteden aan vrijwillige inzet.

Tijdens NLdoet is het dé kans om nieuwe vrijwilligers te ontmoeten en samen de handen uit de mouwen te steken. In alle locaties waar de jeugdverblijven zijn gevestigd is er altijd behoefte aan extra handjes voor het opknappen van de ontmoetingsruimten en studieruimten, opmaken van de tuinen, verven van muren en nog veel meer.  Naast het werk binnen is er ook veel te doen buiten. De jeugdverblijven hechten bijzonder veel waarde aan een schone buurt en grijpen momenten als NLdoet ook aan om samen met de buurt een opruimactie te houden, mét en voor de buurt!

ECN roept iedereen op om een actieve bijdrage te blijven leveren aan de leefomgeving door ook dit jaar mee te doen met deze grootste landelijke vrijwilligersactie van Nederland. De jaarlijkse open dag voor educatiecentra wordt ook gelijktijdig met NLdoet georganiseerd. Zo kunnen vrijwilligers en geinteresseerden uit de buurt en omgeving een kijkje nemen in een jeugdverblijf en elkaar beter leren kennen.